Ströbröd bör finnas i allas skafferi

Ströbröd är torkade brödsmulor som krossats till en finkornig torr massa och ströbröd är väldigt användbart och något som du alltid bör ha hemma. Det är vanligt att använda ströbröd i matlagning som panering, i köttbullar, till olika potatisrätter och i sockerkaksformar för att kakan inte ska fastna. Ströbröd har lång hållbarhet och de allra flesta köper färdigt ströbröd men det går såklart att göra ditt eget ströbröd. Det flesta ströbröd är gjort på vita brödsorter men det finns varianter med mörkt bröd också. Panko är ett asiatiskt ströbröd som har en lite flingkaraktär och passar perfekt att panera med. Det blir krispigt vid fritering och stekning. Den största skillnaden mellan vanligt ströbröd och panko är just att det blir mer frasigt med panko än vanligt ströbröd eftersom panko släpper ifrån sig oljan efter tillagningen.

Gör eget ströbröd av torkad bröd

Om du vill testa att göra eget ströbröd någon gång kan du göra det när du har gammalt torrt vitt bröd över. Brödet ska vara torrt men inte ha börjat mögla. Om en kant på brödet har möglat är det en god idé att kasta hela brödet eftersom mögel sprids snabbt på grund av att vitt bröd innehåller en hel del sockerarter. Om brödet inte riktigt har torkat helt kan du torka det en stund i ugnen på ungefär 100 grader i 1-2 timmar. Du kan sätta en träslev och hålla ugnsluckan lite öppen. Det är viktigt att brödet är riktigt torrt för annars kommer ströbrödet att mögla. Sedan kör du brödet i en matberedare eller i en mixer. Du kan absolut riva det för hand med ett rivjärn eller krossa de med en mortel om du önskar det. Låt brödet bli svalt innan du river det. Förvara det i en rengjord glasburk, förslut väl. Ströbrödet mår bäst av att förvaras torrt och mörkt. Hur länge det håller beror på hur du förvarar det.