3 anledningar till att äta mer sushi

Sushi är en japansk maträtt som är mycket populär i hela världen. Många tror att sushi är samma sak som rå fisk, men det stämmer inte. Rå fisk som serveras på japanska restauranger kallas för sashimi. Det stämmer dock att sushi ofta innehåller rå fisk, men det finns även många fiskfria varianter av sushi. Det är en god och varierande maträtt som dessutom är nyttig. Det kan även bli en klimatsmart måltid om du väljer rätt sort.

Stor variation

De allra flesta känner till den japanska maträtten sushi. De flesta associerar maträtten med små risbollar smaksatt med vinäger toppat med rå fisk, ofta lax, eller risrullar med sjögräs. Wasabi, ingefära och sojasås är vanliga tillbehör. Maträtten kan dock erbjuda betydligt mer variation än vad många svenska konsumenter är medvetna om. Hos Sushi Yama kan du testa många olika varianter, exempelvis med tonfisk, räka, lax, krabba, avokado, bläckfisk och tamagoyaki (den typiska japanska omeletten). Här finns även populära maki rolls, det vill säga risrullar med sjögräs och olika fyllningar. Du kan välja en klassisk California roll eller innovativa varianter som Yari tempura dragon roll. Om du gillar kryddstark mat kan du prova på Salmon mango jalapeno.

En vanlig missuppfattning är att sushi alltid innehåller rå fisk. Även om fisk är ett vanligt inslag så är det långt ifrån alla varianter som innehåller fisk. Veganska varianter med grönsaker som gurka och avokado är mycket vanliga. Även frukt som mango förekommer ofta.

På japanska restauranger möts du ibland av många olika namn på de olika sushibitarna. Det är ett bevis på den stora variationen som finns. De vanligaste är nigiri och maki. Nigiri är tunt skuren rå fisk på en risbädd. Maki är risrullarna som innehåller nori som är en alg. Inom dessa kategorier finns det en stor variation av smaker.

Nyttig snabbmat

Sushi är en av de nyttigare snabbmatsrätterna. En portion innehåller en hel del kolhydrater, men relativt få kalorier. Extra nyttigt är det att äta varianter med fet fisk, exempelvis lax, eftersom de innehåller mycket omega 3 som är ett livsnödvändigt fleromättat fett.

Klimatsmart måltid

Sist men inte minst kan du välja en hållbar måltid med låg klimatpåverkan hos Sushi Yama. På deras meny hittar du många maträtter med lågt klimatavtryck. De följer exempelvis WWF fiskguide och är både ASC- och MSC-certifierade.