Mat i storkök

Ett storkök används för att laga och förbereda en eller flera maträtter till många gäster som äter samtidigt. I den här artikeln får du veta mer om storkök och vilken mat som kan lagas där.

Vad är ett storkök?

Till skillnad från en vanlig restaurang där det finns ett flertal rätter att välja bland på menyn och som tillagas först efter de blivit beställda, så lagar storkök ett mindre antal rätter som redan är förutbestämda. Storkök används oftast inom offentlig sektor som på skolor, förskolor, sjukhus, fängelser, äldreboenden och inom försvaret. Det finns inga begränsningar för hur stort eller litet ett storkök måste vara. Det kan vara allt ifrån att man förbereder mat inför en mindre förskoleklass till flera tusen besökare, patienter och personal på ett sjukhus.

Utrustningen i ett storkök är anpassad för den stora mängd som ska tillagas. Är olyckan framme och någon av maskinerna går sönder så kan det bromsa hela produktionen. Som tur är finns det ett flertal företag som erbjuder

storköksservice som snabbt kan laga det som är trasigt eller beställa reservdelar.

Ett storkök kan delas in i flera delar och består av ett tillagningskök där maten lagas och ett mottagningskök. Där kan man ibland ta emot mat från tillagningsköket och tillagar potatis, pasta och hackar grönsaker. Ungefär som inom restauranger finns ett varmkök och en kallskänk.

De som arbetar i ett storkök kan ha titlar som köksbiträde, kokerska eller husmor.

Mat

Eftersom det är så många olika sorters gäster som får sina måltider från storkök så är det inte helt lätt att enbart servera en rätt. Många storkök måste även erbjuda specialkost som till exempel utesluter mjölk, fläskkött, kött eller erbjuda ett vegetariskt eller veganskt alternativ. En annan sak som storkök behöver ha med i sin beräkning är vilka deras gäster är. Till exempel om det är en förskola så anpassas maten som serveras efter deras tycke. Soppor och grytor är kanske de rätter som både är de enklaste för storkök att ta fram, men också de som är mest uppskattade och vanliga.

Maten som tillverkas i ett storkök görs oftast i stora mängder och man behöver många gånger förbereda redan dagen innan, eller till och med dagarna innan. Dessutom måste maten hållas varm under tiden som gästerna kommer.

Om du jobbar i ett storkök och vill få inspiration på vad ni kan servera så finns det massor av tips och idéer på internet.