Mat som passar till Champagne

Champagne är världens mest berömda mousserande vin. Det är det självklara dryckesvalet vid fest och firande. De flesta väljer att servera ett glas Champagne som en välkomstdrink, men det är desto färre som vet att detta gyllene bubbel passar utmärkt till en rad olika maträtter. Här kan du läsa mer om några av dessa.

Skaldjur

Champagne är ett lyxigt mousserande vin från nordöstra Frankrike. Denna typ av vin passar särskilt bra med skaldjur, exempelvis ostron och hummer. Sältan i skaldjuren matchas med mineralerna och citrussmakerna i vinet. Hos Vinoteket hittar du ett brett sortiment av prisvärd Champagne som passar till alla tillfällen. Här hittar du bland annat ekologiska varianter samt blanc de blancs, blanc de noirs och grand cru. Med andra ord finns det champagne för alla smaker och plånböcker. Dessutom erbjuder Vinoteket fri frakt hem till dörren och 100% Nöjd kund-garanti. Till dina skaldjur kan du med fördel välja en frisk och lätt blanc de blancs, det vill säga en champagne som är tillverkad av endast chardonnay. Om du ska slå på stort och äta en lyxig hummer kan du välja en grand cru som är den högsta kvalitetsbeteckningen i vinområdet Champagne.

Aperitif

Champagne är den perfekta välkomstdrinken vid både stora och små tillställningar. Få drycker ger en sådan feststämning som detta franska bubbel. Det passar även bra med en rad olika snacks och kanapéer, men det är viktigt att välja smaker som passar bra ihop med vinet för att det inte ska överväldigas. Den höga fruktsyran i vinet gör att det passar bra ihop med fetare snacks och förrätter, exempelvis fois gras och potatischips. Om du serverar kanapéer med charkuterier kan du välja en roséchampagne eller blanc de noirs eftersom dessa typer av champagne ofta är fylligare och med nyanser av röda bär som passar bra ihop med maten. Blanc de noirs betyder att vinet endast är tillverkat av de blå druvorna pinot noir eller pinot meunier.

Ost

Champagne passar utmärkt ihop med en rad olika ostar. Krämiga vitmögelostar som Brie och Brillat savarin är perfekta val. Dryckens bubblor balanserar de feta ostarna vilket ger en mycket god smakupplevelse. Undvik blåmögelostar och andra mycket smakrika ostar tillsammans med champagne eftersom det kan göra vinet smaklöst.

Efterrätter

Tro det eller ej, men champagne passar faktiskt även bra ihop med efterrätter. Det är dock viktigt att du väljer rätt sötma. Precis som många andra mousserande viner tillverkas champagne med olika nivåer av sötma. Doux är den sötaste varianten och den innehåller 50 gram socker per liter. Den näst sötaste är demi-sec som innehåller 32-50 gram socker per liter. Dessa söta varianter passar utmärkt ihop med efterrätter, exempelvis citronpaj eller en cheesecake. Om du däremot väljer en torr champagne så kommer varken vinet eller efterrätten att smaka särskilt gott. För en trevlig smakupplevelse bör sötman i maten matchas med sötma i vinet.