Barn och grönsaker

När man ställer fram grönsaker på bordet kan det ibland vara svårt att få barnen att ta av dem. I regel föredrar de att äta resten av maten. Det kan också hända att barnen menar att de inte gillar grönsaken trots att de inte ens har smakat dem.

Måste barn äta grönsaker?

Om barnet inte äter grönsaker finns det en viss risk att det utvecklar vitaminbrist. Grönsaker behövs nämligen eftersom att de innehåller en hel del nyttiga ämnen. Om barnet inte äter grönsaker under en dag är det inte direkt någon katastrof men det bör inte pågå någon längre tid.

Gör grönsakerna roliga

Ett sätt att få barnet att äta grönsaker på är genom att man gör grönsakerna lite roligare. Man kan till exempel forma dem till olika djur, göra dem till bollar eller liknande. I regel kan barnet ha lite lättare för att äta grönsakerna om de inte ser ut som just grönsaker. Dessutom brukar barnen bli lite mer motiverade att äta om maten ser rolig och intressant ut.

Göm grönsakerna

Om man inte alls får i barnet grönsaker trots stora ansträngningar kan man behöva gömma grönsakerna. Det kan till exempel ske genom att man river ner morötter i korv stroganoffen. I köttfärssåsen kan man använda krossade tomater, och i köttbullarna kan man riva ner lök. Som förälder behöver man inte vara så tydlig med att det faktiskt finns grönsaker i maten. Det kan kännas fel att gömma grönsakerna men om det är ett fungerande sätt att få i barnen dem på är det helt okej.