Lyckas med grillad mat

Många tycker om att grilla och doften av nygrillat får nog de flesta riktigt hungriga! Det finns en mängd råvaror som går bra att grilla och det kan vara kött, fisk, fågel eller grönsaker, rotsaker och svampar. Man kan grilla både på kolgrill eller elgrill under varierande årstider.

Grilla på kol och ta hand om tänderna hos tandläkaren

När man grillar på en kolgrill, finns det en del man ska tänka på för att få en god grillad mat. Då kan det passa bra med tips för bästa grillningen som blir riktigt god! Ska man grilla över en kolbädd av antingen kolbitar eller kolbriketter, ska man tända kolet och vänta runt 30 minuter. Det är bra att se till så att kolet glöder ordentligt och har en gråvit hinna för då är kolet lagom varmt. När man äter grillad mat eller mat generellt, sliter det med tiden på tänderna och vissa livsmedel och drycker kan missfärga tändernas emalj eller ge hål. Om man bor på söder eller i allmänt i Stockholm, kan Södertandläkarna erbjuda den bästa tandvården, senaste tekniken och många behandlingar att välja mellan! De behandlingar man kan få av kunniga tandläkare, är bland annat hjälp med tandimplantat, allmänna undersökningar, tandblekning och en rad behandlingar där det kan krävas kirurgi.

Grilla på vintern

De flesta föredrar nog att grilla på sommaren, men att grilla passar egentligen att göra året runt. Är man vegan eller vegetarian, kan det passa bra med att grilla en mängd olika grönsaker, svampar och rotfrukter. Genom att äta bra vet man idag att mat ger vitaminer och näring, men genom grönsaker får man i sig mycket av livsviktiga antioxidanter och vitaminer som kroppen behöver. Att ta ut grillen på vintern och mysa under en pläd med varm dryck kan vara riktigt mysigt! Dessutom kan man värma sig runt grillen när det är kallt. Äter man kött, kan man grilla goda korvar i kylan eller en härlig köttbit. Att grilla till exempel en skiva entrecote kräver runt 2-3 minuter på var sida. Ska man göra ett långkok på grillen, kan man gör en indirekt grillning. Det betyder att man inte grillar direkt över glöden utan flyttar det man grillar lite åt sidan. Detta tar lite längre tid, men blir för det mesta ett perfekt resultat. Maten man grillar blir extra god med spännande marinader och så kallade rubs. En rub kan man variera efter egen smak och består av en mix av olika kryddor som man gnider in i köttet, eller motsvarande veganskt eller vegetarianskt alternativ.