Laga billig mat och spara pengar

Det finns många anledningar till att laga billig mat. Billig mat betyder inte per automatik att det är dålig och näringsfattig mat. Du kan faktiskt laga billiga måltider som är fullproppade med nyttigheter. Dyr mat är inte lika med bra mat. Det går att spara mycket pengar på att äta billigare. Om du är pensionär kan du få billig mat genom att utnyttja olika pensionärsrabatter. Det finns massor med pensionärsrabatter som du kan använda för att spara pengar på andra saker också. Det är en bra idé att ta för vana att kolla vilka pensionärsrabatter som finns innan du ska köpa något eller exempelvis byta mobilabonnemang.

Planera din mat

För att du ska kunna laga bra och billig mat krävs det planering. Det kan för en del vara en hög tröskel att komma över men det går. När du har börjat blir det till slut en rutin. Det är viktigt att avsätta tid för planering. Sätt dig ner och planera veckans alla måltider vid ett tillfälle. Det är ofta när du ska laga mat i sista minuten som du handlar saker på väg hem från jobbet i all hast och då blir det inte sällan sådan mat som går snabbt att laga, vilket inte alltid är den bästa maten.

Experimentera med olika livsmedel

Det finns några bra tips som du kan använda dig av om du vill sänka dina matkostnader och det är att ta med dig matlåda till jobbet, göra storkok och frysa in, undvika att slänga mat och äta mer som är i säsong. När du ska laga billig mat är det en bra idé att satsa på baljväxter, rotfrukter, grönsaker som är i säsong men även frysta grönsaker. Du kan göra fantastiska måltider med exempelvis baljväxter som bas. Det är även bra att försöka handla varor som är på extrapris och nedsatta varor som är nära utgångsdatum. För även om livsmedel är nära utgångsdatum brukar de vara bra långt efter det. Du gör dessutom miljön en tjänst genom att handla sådant som annars kommer att slängas. När du ska laga mat behöver du inte slaviskt följa ett recept utan du kan ersätta saker. Våga experimentera och testa andra livsmedel som är billigare i en maträtt. Pastasåser är något som är väldigt gott och som du kan frysa in. När du kommer hem från jobbet kan du göra middag på 15 minuter om du har en pastasås i frysen.