Matlagning och hygien

När man lagar mat är det viktigt att ha en bra hygien. Det är något de allra flesta är medvetna om. Det som alla inte har lika bra koll på är hur man upprätthåller den hygieniska standarden. Hygienen är minst lika viktig i ett restaurangkök som den är hemma.

Hur hanterar man mat hygieniskt?

Hos Vårdhandboken kan man läsa mer om livsmedelshygien och om vad som kan vara bra att tänka på när man hanterar livsmedel. Det handlar bland annat om att man bör tvätta händerna innan och mellan man hanterar olika livsmedel. Man bör också se till att hålla alla ytor i köket riktigt rena.

Uppvärmning och snabb nedkylning

En annan sak som är viktigt att tänka på är att man värmer upp maten ordentligt. Det gäller särskilt i samband med smittor och när man tillagar kött eller fisk. Visst kött, till exempel oxkött kan ibland serveras rått men man kan inte vara garanterad att köttet är helt frisk. Genom att värma upp maten till minst 75 grader kan man få bort många bakterier som annars kan leda till att man drabbas av olika sjukdomar.

När maten väl ätits och om det blir rester kvar, eller om man inte ska äta på en gång gör man klokt i att se till att maten kyls ner så snart som möjligt. På vintern kan man ställa ut maten på till exempel en balkong så att djur inte kommer åt den. Under sommaren är det bra att ha till exempel kylklampar att sätta maten på. Så fort maten är avsvalnad bör man sätta in den i kylen. Sedan, när maten är helt kall, kan man sedan gå vidare med att frysa in den om man så vill.

Disk

Att diska kan vara det tråkigaste med matlagning, så resonerar nog de flesta. Men diska måste man, och det är viktigt att man är noga annars kan matrester sitta kvar på redskap och tallrikar och sedan sprida bakterier. Om man har tillgång till en diskmaskin kan man med fördel använda den. Allt kan dock inte diskas i maskin utan det måste istället rengöras för hand. Man bör dock se till att vattnet är tillräckligt varmt och att man använder ett diskmedel som verkligen gör rent.

Vad kan hända om hygienen inte sköts?

Om man inte sköter hygienen i samband med matlagning kan man riskera att drabbas av sjukdomar som till exempel matförgiftning. Man kan också riskera allvarligare saker som salmonella till exempel. Det handlar helt enkelt om bakterier som tar sig in i kroppen via maten och då behöver kroppen motarbeta dem. Det kan ske genom att man får feber, genom att man kräks eller genom diarré. Bra hygien är alltså av yttersta vikt om man vill kunna må bra och njuta av maten.