Matens påverkan på tänderna

På många håll i världen är Sverige känt som ett land där vi tar väl hand om våra tänder. Faktum är att många av oss har kvar majoriteten av våra egna tänder när vi blir gamla. Men självklart är det så att allt vi äter och dricker under livet påverkar våra tänder, och sköter vi inte om dem så får vi problem. Med åldern blir dock alla våra tänder mer eller mindre missfärgade, det är ett naturligt händelseförlopp, men inget som det inte går att göra något åt.

Hemmablekning populärt

Allt vi äter och dricker stoppar vi i munnen och det kommer i beröring med tänderna. Är det vi får i oss mörkt, som till exempel kaffe, mörkt te, vin, blåbär och liknande så blir våra tänder missfärgade snabbare än annars. Förr i tiden kunde man bara gå till tandläkaren för att göra tänderna vitare igen, men numera finns enkla och säkra hemma-kit för att bleka tänderna. Detta har blivit mer och mer populärt och på BästTandblekning.se finns en sammanställning med en topplista på de bästa hemmablekningarna av tänder. De har även en stor portion information att del av och många vanliga frågor besvaras.

Alla tandblekningar på deras lista är EU-godkända och innehåller inga skadliga ämnen, vilket gör det till trygga val för dig som kund. Det enda du behöver tänka på är att inte göra tandblekningar om du har hål i tänderna, är gravid eller ammar. Är du osäker rekommenderas en tandläkarundersökning först för att säkerställa att du inte har några hål och dessutom kan ta bort eventuell tandsten. Att få bort tandsten gör blekningen ännu bättre och resultatet finare.

Orsaker till missfärgade tänder

Missfärgning av tänderna uppstår som sagt naturligt med åldrandet, men vi har alla en aning olika färg på våra tänder och lite olika grundförutsättningar för att behålla dem vita och fina. Mat och dryck, främst mörka varianter, är också en bidragande orsak till missfärgningar, men det kan även uppstå på grund av rökning, snusande eller viss sorts medicinering. Det bästa du kan göra själv för att på egen hand undvika missfärgning är att sluta med tobak, dra ner på användandet av mörka drycker och vätskor men såklart är det också viktigt att ha god munhygien. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd gärna munskölj en stund efteråt. Har du druckit mörka drycker kan du med fördel skölja munnen med vatten efteråt för att skona tandemaljen. Så det finns vissa saker du kan göra själv, men ett bra alternativ är att göra din egen tandblekning. Det blir billigare än att göra det hos tandläkaren och du bestämmer själv när du tycker dina tänder är tillräckligt bleka.